داربست فلزی و اصول اجرایی و کاربردهای آن را در این صفحه با جزئیات کامل بررسی خواهیم کرد.
با ویژگیها، خطرات و مدیریت ریسک، و انواع داربستها بیشتر آشنا خواهیم شد.
شما را به مطالعه محتوای کاربردی این صفحه مطابق با فهرست مطالب زیر دعوت می نماییم.
داربست چیست و چه کاربردی دارد
داربست فلزی به سازه موقتی گفته میشود که متشکل از چندپایه اصلی و اتصالات نگهدارندِ است، و جهت انجام عملیاتهای گوناگون و استقرار افراد و کاربران در ارتفاع، ساختمانها و سازههای مختلف مورداستفاده قرار میگیرد.
در ساختمانها و برجهای مرتفع و سازههای شهری و صنعتی، جهت دسترسی به سطوح موجود در ارتفاع و انجام انواع خدمات مانند نصب، تعمیرات، آچارکشی، جوشکاری، نماشویی، اجرای نمای ساختمان و صدها خدمات دیگر از اینگونه سازهها استفاده میشود.
این نوع سازه برای ایمنسازی محیطهای پرخطر و برپایی سالنها با چادر و یا ایرانت و همچنین، نگهداری بار بهعنوان جک زیر سقفی، در عملیات بتنریزی سقف و موارد مشابه دیگر نیز مورداستفاده قرار میگیرد.
انواع مختلف داربست کدامند
این نوع سازه ها ازنظر نوع جنس و آلیاژ بکار رفته در ساخت آنها، کاربردها و روش اجرا با یکدیگر تفاوتهای بسیار دارند، و بهکارگیری انواع آن نیز در کشورهای مختلف جهان متفاوت است.
انواع داربست
انواع داربست ۵ است که به ترتیب در فهرست زیر به آن اشارهشده است.
- داربست فلزی سنگین (آلیاژ آهن)
- نیمه سنگین (آلیاژ آهن)
- پیشساخته (آلیاژ آهن)
- پیشساخته (آلیاژ آلومینیوم)
- چوببست (چوب بامبو و سایر)
استفاده از داربستها مطابق با فهرست بالا در کشورهای مختلف جهان متفاوت است.
در کشور آلمان و اکثر کشورهای توسعه یافته تنها از داربست پیشساخته مقاوم با آلیاژهای فوق سبک استفاده میشود، و استفاده از سایر روشها ممنوع است.
تحکیم صنعت صعود
در ایران کدام بیشتر استفاده می شود
در کشور ایران بیشتر از داربست فلزی نیمه سنگین با (آلیاژ آهن) استفاده میشود و در مواقعی که نصب داربست بر روی برجهای بلندمرتبه اجرا میگردد، در بخشهای پایه و طبقات ابتدایی و یا تا بخشی که کفراژ نصب گردیده از داربست فلزی سنگین استفاده میشود.
از لولهها و اتصالات سنگین در بخشهایی که میبایستی وزن زیادی را تحمل کنند بیشتر استفاده میشود مانندِ پایهها و بخشهای ابتدایی سازه، کفراژها، و زیر بتنی برای عملیاتهای بتنریزی.
گاهها از روشهای دیگر نیز در ایران استفاده میشود ولی استقبال چشمگیری تا به امروز از انواع دیگر این مشاهده نشده است، امیدواریم در آیندهای نزدیک تغییر روشهای پرخطر با روشهای ایمنتر بیشتر مشاهده شود.
اهمیت بازرسی دوره ای سازه و قطعات
در پروژهها بعد از عملیات نصب داربست، بهتر است تمامی بخشها تا اتمام کار مرتباً مورد بازرسی دقیق قرار گیرد تا از سلامت سازه که مستقیماً باجان کارکنان ارتباط دارد تا ریسک و حوادث ناشی از این نوع کار به حداقل کاهش یابد.
هنگام بازرسی باید توجه ویژهای به مهارهای نگهدارندِ و قالبهای زیر پایی که تختهها، یا پنلهای کفسازی که کارکنان بر روی آن تردد میکنند داشته باشیم و با دقت آن را کنترل نماییم.
موضوع مهم دیگر این است که اکثر حوادث مرتبط به دلیل جابجای، اتصالات و مهاریهای نگهدارندِ و یا قالبهای زیر پایی توسط استادکاران و کارگران در طول مدت انجام کار حادث میگردد لذا در صورت نیاز به جابجایی هر بخشی واگذاری جابجایی به نصاب متخصص است.
اجزای تشکیل دهند داربست فلزی
لوله فلزی، بست، اتصال اصلیترین ملزوماتی است که برای انجام این نوع عملیات مورداستفاده قرار میگیرد که در ادامه بهصورت دقیق هر قطعه را جداگانه توضیح خواهیم داد.
اتصال چیست
اتصال قطعهای است که دو سر لوله مجزا را به یکدیگر متصل مینماید، اتصال تشکیلشده از لوله شماره.. که بهاندازه ۲۰ سانتیمتر از سروته برش خورده و در نقطه ۵ و ۱۵ سانتیمتر دو سوراخ ایجادشده، و بر روی آن و در راستای یکدیگر با دقت جوشکاری میشود و درنهایت بر روی آن دو عدد پیچ مرغوب بسته میشود