استخرها را از نظر موقعیت قرار گیری در ساختمان به دو دسته کلی سرپوشیده و روباز تقسیم می کنند.
دسته اول در داخل خانه ها یا در محیطهای اختصاصی مانند اتاقکی در گوشهی باغ و ویلا قرار دارند که به نسبت و به دلیل هزینهی بالاتر، خواهان کمتری در بین مردم دارد.
دسته دوم استخرهای روباز بوده که معمولاً در باغ و حیاطهای خانههای ویلایی، تراس ساختمان و یا حتی پشتبام ساخته میشوند که در این مطلب بیشتر این نوع بررسی میگردد.
گامهای مهم در طراحی استخر طراحی استخر باغ و ویلا و حتی فضاهای مسکونی مجموعهای کارهای برنامهریزی و مدیریتشده میباشد که در هر گام گروههای شغلی خاصی را هدف قرار میدهد.
البته توجه داشته باشید که این مراحل برای استخرهای سرپوشیده بزرگ و ورزشی ممکن است کمی متفاوت باشد.
بهطور خلاصه مراحل طراحی و ساخت استخر خانگی را میتوان به این صورت جمعبندی کرد که، ابتدا فضا و موقعیت مکان مناسبی را برای ساخت استخر باید انتخاب کنید.
شرایط آب و هوایی و میزان بزرگ و کوچکی فضا و همچنین سلایق شخصی در انتخاب محل ساخت استخر مؤثر هستند.
بهتر است محلی به استخر اختصاص داده شود که آفتابگیر خوبی داشته باشد.
برای اینکه بتوانید هزینههای گرم شدن آب را کاهش دهید، هوشمندانه است که مکانی را در نظر بگیرید که بیشترین تابش نبهطور خلاصه مراحل طراحی و ساخت استخر خانگی را میتوان به این صورت جمعبندی کرد که، ابتدا فضا و موقعیت مکان مناسبی را برای ساخت استخر باید انتخاب کنید. شرایط آب و هوایی و میزان بزرگ و کوچکی فضا و همچنین سلایق شخصی در انتخاب محل ساخت استخر مؤثر هستند. بهتر است محلی به استخر اختصاص داده شود که آفتابگیر خوبی داشته باشد.
برای اینکه بتوانید هزینههای گرم شدن آب را کاهش دهید، هوشمندانه است که مکانی را در نظر بگیرید که بیشترین تابش نور خورشید را جذب کند. باید توجه داشت که در اطراف محل استخر ویلایی، درختانی با ریشههای زیاد وجود نداشته باشد.و نور خورشید را جذب کند. باید توجه داشت که در اطراف محل استخر ویلایی، درختانی با ریشههای زیاد وجود نداشته باشد.
علت این گفته این است که با رشد تدریجی این ریشهها در خاک زیر یا اطراف استخر، موجب آسیب دیدن سازوکار استخر و سیستم لولهکشی و تخلیه آب میشود. همچنین اگر درختی نزدیکی استخر خانگی باشد، ضمن ایجاد سایه و کاهش نورگیری آن، با ریخته شدن برگها و صمغ آن، آب را کثیف میکند و در کف استخر نیز رسوب میکند. بنابراین دردسر نظافت و هزینه نگهداری افزایش مییابد.
طراحی اولیه و بررسی ابعاد و شکل موردنظر برای استخر (مربع، مستطیل، دایره)، تعداد پلهها،قسمتهای کمعمق و عمیق، پوشش گیاهی اطراف استخر و برآورد هزینه طراحی استخر، جنس کفپوش استخر و همچنین بازه زمانی موردنظر برای بهرهبرداری آن را بهطور کامل مشخص نمایید.
لازم به ذکر است غیر از هزینههای مربوط به ساختوساز و مصالح، باید به هزینههای استفاده، نگهداری و نظافت استخر نیز توجه ویژهای شود.
طراحی فضای اطراف استخر
در تمام استخرهای روباز و سرپوشیده فضایی در اطراف آن در نظر گرفته می شود که برای رفت و آمد و حتی استراحت استفاده می شود . این فضا باید با دقت طراحی و ساخته شود و به شدت بر زیبایی و طراحی دکوراسیون داخلی استخر تاثیرگذار می باشد.
علاوه بر بعد زیباشناختی ،کاسه استخر باید از دیواره ها فاصله ی استانداردی داشته باشد.
در حالت کلی در طراحی استخر با غ و ویلا که روباز هستند ،4 متر حداقل فاصله در نظر گرفته می شود.
جنس کف پوش و دیواره های استخر
جنسی که برای کفپوش استخرها در نظر گرفته می شود باید کاملا استاندارد و با کیفیت باشد،چون به مرور و بخاطر قرار گرفتن زیاد در معرض آب گرم و کلر وسایر مواد ضدعفونی کننده ممکن است دچار تخریب گردد. بهترین کار انتخاب متریال هایی می باشد که سطح صاف و مقاومی دارند و بدن انسان با برخورد به آنها دچار آسیب نشود.
رنگ کف پوش استخر
رنگ کف پوش و دیواره های استخر از دیگر مواردی می باشد که از چند نظر باید بررسی و در نهایت گزینه مناسب انتخاب گردد. رنگ سفید همان اندازه که در کفپوش استخر سرپوشیده مناسب است ،در فضاهای روباز نامناسب و غیر حرفه ای خواهد بود. کثیف شدن کف استخر به مرور زمان تغییر رنگ سفید به کرم و قهوه ای باعث می شود تا چهره ی بسیار نامناسبی در طراحی استخر بوجود آید.
انتخاب شکل مناسب برای استخر: یکی از گامهای مهم در طراحی استخر ویلا، انتخاب شکل مناسب برای آن میباشد. انتخاب شکل تا حد زیادی به فضا و همچنین سلیقه و بودجه افراد بستگی دارد. میزان تابش نور خورشید بر استخر: همانطور که قبلاً گفته شد در طراحی استخر ویلا بهتر است محلی را برای ساخت آن انتخاب کنید که در معرض نور خورشید باشد. این انتخاب از چند نظر ارای اهمیت میباشد که مهمترین آنها صرفهجویی در مصرف انرژی و گرم شدن آب با تابش نور آفتاب میباشد. علاوه به راین، تابش نور آفتاب باعث میشود تا با قرار دادن صندلیهای مخصوص به محلی برای حمام آفتاب تبدیل شوند. پوشش گیاهی اطراف استخر:
در حالت کلی برای تزئین فضای اطراف استخر میتوان از گیاهان زیبا و با توجه به طراحی فضای سبز بهکاررفته در این بخش استفاده نمود. به همان اندازه که گیاهان میتوانند به زیبایی فضای اطراف استخر ویلا کمک کنند، به همان اندازه و چهبسا بیشتر باعث آسیب وارد شدن به آن خواهند شد. درختان با ریشههای رونده و محکم اگر در فاصله کمی با استخر قرار گیرند بهمرور منجر به آسیب وارد شدن به کف دیوارهای آن خواهند شد. البته نمیتوان از کثیف شدن آب استخر روباز توسط برگهای درختان غافل شد، چون اندک بیتوجهی به آن منجر به آلوده شدن زیاد آب و کف استخر خواهد شد.
پس از بررسی همهجانبه محل احداث استخر، نقشه کشی و دریافت مجوزها، مراحل ساخت استخر آغاز میگردد.
پس از ساخت اصولی و تخصصی استخر، تجهیز و نصب تأسیسات استخر (لولههای آب گرم و سرد) برق کاری و سیمکشی، نصب پمپ، فیلتر تصفیه آب و غیره، آبندی استخر انجام میگیرد.
عایقبندی کف و دیوارههای استخر با ترکیب سیمانسفید، چسب بتن و پودر سنگ و یا مواد نانو و یا با استفاده از ورقهای عایق مانند زئوکامپوزیت یا ژئوتکستایل انجام میگردد.
بعد از اتمام کلیه مراحل بالا و تست و آزمایشها جهت عایقبندی، استخر آمادهی استفاده میباشد.